Lektionsschema

 

Tänk på att all ridning på vår anläggning sker på egen risk. Se över ditt privata försäkringsskydd!

Ryttarmärken

Våra ridgrupper på ridskolan är indelade i svårighetsnivå efter de ryttarmärken som Svenska Ridsportsförbundet har. Det finns åtta märken som tillsammans står för den samlade kunskap och de färdigheter som varje ryttare stegvis bör behärska i sin grundutbildning.

De olika nivåerna på märken

Märke I. Vitt märke
För att klara av märke I ska man rida ett dressyrprogram i skritt och trav samt en cavalettiserie. Du skall kunna sitta upp och av på din häst.
I ett skriftligt prov får ni visa att ni har kunskaper i hästens mundering, kroppsdelar, tecken och färger, ridlära, ridbanans vägar samt hästens kroppsspråk.

Märke II, Grönt märke
För att klara av märke II skall man rida ett dressyrprogram i skritt, trav och galopp samt en enklare hoppbana. Du skall kunna sadla och tränsa din häst.
I ett skriftligt prov får ni visa att ni har kunskaper i hästens dagliga vård, visitering av häst, hästens delar, tecken och färger, ridbanans vägar, ridlära, enkelt om hästens beteende och enkel foderlära.

Märke III, Rött märke
För att klara av märke III skall man rida ett dressyrprogramm i skritt, trav och galopp, LC:1 samt en hoppbana med fyra hinder. Du ska kunna sadla och tränsa din häst och veta hur man sköter utrustningen. Du skall upp sutten tillpassa stigläder och spänna sadelgjorden.
I ett skriftligt prov får ni visa att ni har något fördjupade kunskaper i: ridhästens mundering, hästens kroppsdelar, färger och tecken, hästens dagliga vård, regler för ridning på ridbana, visitation av häst, forderlära, ridlära och enkelt om hästens beteende.

ryttarmarke_fyraMärke IV, Gult märke
För att klara av märke IV skall man rida ett dressyrprogram i skritt, trav och galopp, LB:1 samt en hoppbana på 6 hinder. Du skall kunna visa häst vid hand.
I ett skriftligt prov får ni visa att ni har kunskaper i hästens anatomi, hovbeslag, häst och stallvård, hästens närmiljö, hästens delar, färger och tecken, sjukdomslära, stallovanor och foderlära.