Spaden i jorden på riktigt, äntligen!

Hej alla Sorfare!

Nu händer det grejer på Skålltorp! Spaden i jorden på riktigt, äntligen.

Här kommer en rapport från byggruppen, tanken är att vi kontinuerligt ska hålla alla medlemmar uppdaterade med hur bygget går framåt, men jag börjar med en kort redogörelse för vad som hänt fram till nu.
Vår anläggning har ett stall som är jättegammalt och som är utdömt som djurstall, vi har dispens för att använda det. Vi har lilla ridhuset som heller inte är godkänt, och så har vi en del andra mindre byggnader som är risiga. En del av anläggningen byggdes 2004 (stora ridhuset) är i bra skick men kan användas på bättre sätt.

Planerna på att bygga nytt startade för flera år sedan. Säkerhet för människor och djur har varit viktigt i planeringen, rationellt och ergonomiskt korrekt stallarbete likaså.
Axevalla hästcentrum har under tiden vuxit fram med travet som nav. Här finns nu bland annat olika hästutbildningar både på gymnasie- och högskolenivå, tävlingsbanor för islandshästar, och satsningen fortsätter. Allt detta gjorde att vi beslöt att satsa stort på Skålltorp för att kunna ingå i detta spännande hästcentrum.

Så här ska det bli enligt planerna

  • Ett nytt stall med plats för 22 ridskolehästar och 12 boxar för medlemmar med egen häst.
  • En ny administrationsbyggnad med personalutrymme och reception.
  • Ett nytt stort ridhus 20*60 m.
  • Ett enklare gäststall med 16 boxar.
  • Lösdrift i tre hagar.
  • Ombyggnation av befintliga lektionssalen till logement.
  • Ombyggnad av köket och cafeterian.
  • Ny väg och kommunalt VA (vatten och avlopp).
  • När sedan allt är klart får vi en fantastisk anläggning.

Vad händer när?

Det första som händer är att den nya vägen byggs, den kommer att gå runt fälttävlanshagen
och ansluta befintlig väg österifrån vid vår tomtgräns och väster ifrån lite nedan Butiken på Skålltorp. Den är redan på gång. Därmed får vi en gårdsplan fri från genomfart. Kommunalt VA grävs det också med start i denna vecka. Vi behåller vårt vatten från brunnen till stall och hagar. Lilla ridhuset rivs, med start 3/7. Vassladan plockas ner, övertas av Västergötlands museum, start efter midsommar. Därefter fortsätter arbetet och om allt går på allra bästa sätt kan vi ha invignings fest till nyår,kanske kanske.

Var ska vi rida?

Ridskolan hyr in sig på Uddetorp, träningar ska vara kvar på Skålltorp. P&J och tävling har vi ännu inte spikat manege för, återkommer om detta.

Hur har vi råd?

Vi har fått ett lån på 30 miljoner som Skara kommun går i borgen för och sedan betalar genom ett driftsbidrag till ränta och amortering. Tack.

Sparbanksstiftelsen har gett oss bidrag med 6,5 miljoner Tack.

Vill du också vara med och sponsra, eller vet du någon/något företag som vill vara med och bidra? Snart kan vi presentera sponsorpaket för enskilda och företag, mer om detta senare.