Aktuellt
Aktuellt
Håll koll på vad som händer hos oss
Aktuellt  på sociala medier
SoRF på Facebook
SoRF på Instagram
Träning & Tävling
Träna & tävla hos oss
Vi har en stor fin anläggning med två stora ridhus och två fina utebanor. För att träna hos oss behöver du anläggningskort.
Klubben
Skaraortens Ryttarförening
Vi är en aktiv och ideell ryttarförening som äger och driver ridskola och en anläggning på 30 hektar. Utöver det så äger vi också tjuotalet hästar och sysselsätter fem anställda.

Klubben

Skaraortens Ryttarförening bildades 1947 och hade tidigare sitt säte inne i Skara där Scan ligger nu. Hästarna hade ett stort ridhus att springa i men inte några hagar att tala om. 1978 flyttade verksamheten ut till Skålltorp eftersom Scan behövde marken till sin expansion.

Ridskolan drevs på den tiden av Skaraortens Ryttarförening. Styrelsen anställde ridskolechef och stallpersonal. Helgtjänsten löstes ibland av styrelseledamöterna, men också så småningom av ridskolegrupperna som fick turas om att ha stalltjänst. Till en början fanns bara ridhuset och man använde hagarnas gräsmattor som hoppbanor.

Under mitten av 80-talet anlades dressyrbanan. Den finansierades bl a av medlemmars bidrag och med inkomster från tävlingar, lotterier mm. På 90-talet kom sedan hoppbanan till, också den med hjälp av medlemsinsatser på olika vis. Fram till 1992 var det SoRF som hade hand om lektionsverksamheten men det var betungade för föreningen att både vara arbetsgivare, tävlingsarrangör och fastighetsförvaltare.

Föreningen beslutade sig för att arrendera ut ridskolan till en egen företagare. Under 1992 –1997 drevs verksamheten av Jeanette och Håkan Ernklev. Den 1 april 1997 gick deras kontrakt ut och Monica Andersson tog vid samma dag. Det fanns en häst som följde med föreningen, en ackordshäst – Monica fick alltså verkligen börja från scratch med ett par egna hästar och många resor för att fylla stallet med inköpta medarbetare.

Under många år hade också diskussioner om förlängt ridhus alt ett ridhus till förts. Kommunen hade hyrt anläggningen av Domänverket sedan 1978. Kommunen betalade varje år en dryg hyra för stall och ridhuset, som Domänverket uppfört. Drömmen fanns att klubben skulle kunna köpa anläggningen för att kunna bygga ytterligare ett ridhus. Tävlingsverksamheten kunde inte genomföras i den omfattning som föreningen önskade eftersom att SoRF inte kunde genomföra några större tävlingar inomhus.
1998 gick hyreskontraktet ut och föreningen fick möjlighet att köpa fastigheten med hjälp av ett ränte- och amorteringsfritt lån från kommunen. 2003 kunde klubben med hjälp av pengar från Sparbanksföreningen och kommunen bygga sitt nya ridhus. Även här har många ideella timmar lagts ner. Medlemmarna har kapat och spikat sarg, målat, inrett, städat i de nya lokalerna.

Den 1 mars 2009 tog Helene Långerud över efter Monica Andersson. Ridanläggningen var fortfarande i behov av uppfräschning och under en stor del av sommaren hjälptes medlemmarna åt att sätta staket, måla stall och loge mm. Föreningen såg dock en nedåtgående trend i antalet medlemmar, tävlingsryttare och ridskoleelever och beslutade sig för att satsa på en nystart. I och med det knöts ridskolan återigen till föreningen och tanken är att utveckla hela föreningen i en gemensam anda. Från den 18 dec 2011 drivs numer ridskoleverksamheten i SoRFs regi och ett nära samarbete med kommunen och Axevalla travbana har inletts. 

För att Skaraortens Ryttarförening ska kunna fortsätta att med framgång arrangera tävlingar, utbildningar och en väl fungerande ridskola mm fordras att alla medlemmar på något sätt drar sitt strå till stacken. Fixar fika, städar på toan, spikar staket, målar hinder etc. På föreningens ansvar vilar alltså att hela egendomen Skålltorp sköts och underhålls. Det är vi tillsammans som gör vår vackra anläggning så att ryttare och övriga vill komma hit och rida lektion, tävla, se på uppvisningar, vara med i olika aktiviteter för barn, ungdomar och vuxna.

Vår ungdomssektion är mycket viktig för att alla yngre ska trivas och kunna träffas och ha kul även när det är ”avsutten” verksamhet. Rykttävlingar, clear roundhoppningar, spökjakt är några exempel på deras aktiviteter.

Betala med Swish
Swish: 123 218 44 63
Swish Kiosk: 123 49 710 73
Hitta till oss
VägbeskrivningHitta oss i Google Maps
Telefon
Kontakta ridskolan:
0511-64114
Telefontid tis 15.00-17.00
Övrig tid lämna ett meddelande så återkommer vi så snart det går

Kontakta stallpersonal:
0727-400 900
Epost
Ridskolan: ridskola@skaraortensrf.se
Styrelsen: styrelsen@skaraortensrf.se
Tävlingskommitén: tk@skaraortensrf.se
Leverantörsfakturor: faktura@skaraortensrf.se
© 2008 – 2022 Skaraortens Ryttarförening. All Rights Reserved.
Hemsidan är skapad  och sponsrad av AlizonWeb AB.
crossmenu-circle